Parran Pärinää!

Parranhoidon ABC ja Klassinen parranajo

Klassinen parranajo

Klassinen parranajo on ylivertainen tapa verrattuna vaikkapa moniterähöyliin tai partakoneisiin. Klassisen parranajon hyötyihin kuuluu  mm. ajon tarkkuus, ihon ärsytyksen minimointi ja ehkäpä tärkeimpänä kaikesta on koko parranajotavan tyylikkyys ja mukavuus.
Olen huomannut että kun varaa parranajolle vähän enemmän aikaa ja tekee  sen kunnolla alusta loppuun asti , muuttuu koko pakollinen rutiini pahasta odotetuksi päivän kohokohdaksi.

Kaikki hyöty ei tule kuitenkaan paremman höylän takia, vaikka se varmasti suurin yksittäinen tekijä onkin. Kunnon partasaippua ja huolellinen valmistelu ja ajo ovat myös tärkeitä hyvän parranajokokemuksen saavuttamiseksi.

Klassinen parranajo
Ennen parranajoa :

* Tarkista parran kasvusuunta.
   Parran kasvusuunta on tärkeä kartoittaa, jotta tietää mihin suuntaan sitä ajetaan. Tämän tekeminen    vähentää huomattavasti ihon ärsytystä ja näppylöitä

*Valmistele parranajo
   Laita partasutisi likoamaan esim. lasiin. Tämä pehmentää sutia sekä helpottaa vaahdottamista . Aseta höylään terä, jollei vanha ole vielä käyttökelpoinen. Pehmennä tämän jälkeen partasi ajon helpottamiseksi. Yksinkertaisin tapa on käydä lämpimässä suihkussa ennen parranajoa, tai käyttää preshave-öljyä. Voit tehdä molemmat saadaksesi erityisen pehmeän parran.

*Saippuan vaahdotus
Ravistele lionnutta sutia  ja “lataa” se saippualla. Saippua on hyvä laittaa  kulhoon tai esim. kahvikuppiin, jossa se pysyy kun pyörität sutia sen päällä. Mikäli vaahtoa ei synny tarpeeksi, tai se on liian paksua ja tahmeaa, kastele hieman sormiasi ja vettä saippuan päälle. Pyörittele sutia saippuan päällä noin 20 sek, jotta sutiin tulee tarpeeksi saippuaa. Vaahdota kasvot hyvin. Ensimmäisillä kerroilla kun ajaminen on vielä vähän hitaampaa, voi vaahtoa laittaa aluksi vain tiettyihin paikkoihin kerrallaan, ja vasta ajon jälkeen vaahdottaa seuraavaksi ajettava alue. Tällä tavalla saippua ei ehdi kuivumaan iholle.

*Oikean kulman etsiminen terälle parran ajamiseen
Ehkäpä kaikkein helpoin tapa löytää oikea kulma ajamiseen
on asettaa höylä suoraan “hattu” vasten poskea ja hitaasti vetää höylää alaspäin poskella ja samalla kääntää höylää alaspäin. Kun terä alkaa leikkaamaan, olet löytänyt oikean kulman.  Yleensä Kulmaksi suositellaan 30 astetta.

*Ensimmäinen ajo
Ensimmäisellä kerralla aja parta myötäkarvaan. Tässä vaiheessa ei ole tarkoitus saada naamastasi vauvan pyllyä, vaan ainoastaan lyhentää parta. Älä siis koita saada parempaa tulosta painamalla höylää kasvojasi vasten. Vielä kerran, älä siis  paina höylää. Ihoa on hyvä kiristää ohimosta toisella kädellä tai pullistamalla poskia tai huulia ilmalla. Ajettuasi naaman läpi kertaalleen, huuhtele kasvot.

*Toinen ajokerta
Toisella kerralla on tarkoitus ajaa parta ristikarvaan. Lataa lisää saippuaa sutiin tarvittaessa ja vaahdota kasvot. Samat säännöt pätee tässäkin. Tämän ajon tulos riittää suurimmalle osalle, mutta jos haluat tosiaan sen vauvan pyllyn, valmistele vielä yksi ajo.

*Kolmas kerta
Kolmannella, ja yleensä viimeisellä ajolla parta ajetaan vastakarvaan. Tämä on huomattavasti haastavampaa ja tästä syntyy helpoiten pieniä viiltoja ja punaisia läiskiä naamaan. Vastakarvaan ajaminen on kuitenkin ainoa tapa varmistaa silkinpehmeät kasvot. Aloittelijoille suosittelemme skippaamaan tämän vaiheen, tai vaihtoehtoisesti ajamaan uudestaan ristikarvaan (toiseen suuntaan). Sitten kun höylä ei enää tärise kädessä, voit kokeilla tätä isojen poikien ajoa.

* Huuhtelu
Huuhtele kasvot lämpimällä vedellä. Lämmin vesi pesee ylimääräisen saippuan pois ja puhdistaa ihohuokoset.  Tämän jälkeen huuhtele kasvosi vielä kylmällä vedellä sulkeaksesi ihohuokoset. Taputtele kasvosi kuivaksi pyyhkeellä.

*Viimeistely
Laita aftershavea. Aftershavella on tapana ilmoittaa, missä  ajo on mennyt vähän huonommin. Aftershaven tarkoitus on myöskin  puhdistaa ihoa ja rauhoittaa ärtyneitä kohtia.
Partaöljy


Parranhoito

Aika monen ihmisen suusta kuulee ihmettelyä, kun puhutaan partaöljyistä, vahoista tai
partasaippuoista. Siinähän se parta leuassa jo roikkuu, minkä ihmeen takia siihen vielä jotain öljyä tarvitsisi laittaa?

Partaöljy on tehty ravitsemaan partaa, mutta ennenkaikkea ihoa parran alla. Iho parran alla saattaa olla kovastikin huonossa kunnossa, jos se ei saa kunnon hoitoa. Parta voi kutista, hilseillä ja olla  epämukavan tuntuinen. Partaöljy on tämän ehkäisyyn ja hoitoon , se pääsee helposti karvan läpi ihoon ja hoitaa siinä matkalla myös partakarvan.

Partaöljyn käyttö siis pehmentää partaa, ehkäisee kutinaa ja hilseen muodostumista, ja antaa parralle hyvän tuoksun. Markkinoilla on paljon erilaisia ja erituoksuisia partaöljyjä.

Partavaha, tai partabalsami, on partaöljyn kanssa suurinpiirtein samaa asiaa ajava tuote, mutta on koostumukseltaan kiinteämpää, ja sen tarkoitus on myös muotoilla partaa. Partavahan pohjana on usein mehiläisvaha, kookosrasva tai/ja shearasva. Näiden tarkoitus on hoitaa ja suojata partakarvaa ihon lisäksi, sekä tehdä parta muotoiltavaksi.

Mies ja parta
Varsinkin pidempään partaan suositellaan käytettäväksi molempia, sekä partaöljyä että -vahaa, mutta jo sängestä eteenpäin kannattaa ottaa ainakin partaöljy käyttöön, kun iho ei enää pääse kunnolla kosketuksiin ilman kanssa jäädessään karvan peittoon.

Näiden käytön lisäksi kannattaa partaa kantavan ottaa käyttöön myös partakarvalle vartavasten tehty saippua.
Partasaippua, tai partashampoo, on tehty poistamaan partaan päivän aikana joutuneet ruuantähteet, hajut, nesteet ja muu lika mikä helposti sinne kertyy. Hyvä partasaippua pitää myös parran pehmeänä, poistaen päivän päätteeksi parranmuotoilutuotteet.




Kommentit

Suositut